Kwaliteit van zorg

Kwaliteit van zorg en leven is voor elk mens anders. Kwaliteit wordt niet alleen bepaald door de mogelijkheid te kunnen beslissen over uw eigen leven, over goede huisvesting of goede zorg. Het heeft nog meer te maken met de manier waarop mensen met elkaar omgaan.
 
Intern bij Roos Begeleiding hanteren wij verschillende procedures waarmee wij onze kwaliteit/professionaliteit meten en waarborgen.
 
Gedragscode
Wij hanteren een gedragscode waarin wordt verwoord wat wij van elkaar verwachten. Begrippen als respect voor elkaar, afspraken nakomen, verantwoordelijk zijn, privacy en met elkaar in gesprek blijven nemen daar een centrale plaats in. De gedragscode is een hulpmiddel voor medewerkers en cliënten om te blijven denken aan hetgeen waar het om gaat: waarde toevoegen aan uw leven. Dat doen wij voor u en met u.
 
Client tevredenheidsonderzoek (jaarlijks)
Wij doen jaarlijks een cliënt tevredenheidsonderzoek. De uitkomsten hiervan verwerken wij in een verbeterplan. Dit verbeterplan gebruiken wij als leidraad om onze dienstverlening zo klantvolgend mogelijk te kunnen uitvoeren.
 
Evaluatie individueel begeleidingsplan / doelen / voortgang
Om onze dienstverlening continu te toetsen evalueren wij iedere 6 maanden het individueel begeleidingsplan. De evaluatie bestaat uit:
-          Bespreken afgelopen 6 maanden
-          Bespreken wensenlijst cliënt, zijn er nieuwe wensen t.a.v. de hulpverlening en/of de gestelde doelen en de ondersteuning hierbij?
-          Bespreken voortgang doelen, zijn de gestelde doelen behaald? Moeten er doelen worden bijgesteld? Zijn er nieuwe doelen ontstaan?
-          Functioneren en inzet van de begeleider. Voldoet de inzet, de benadering en de werkwijze van de begeleider aan de wensen van de cliënt?
-          Inzet en intensiteit van de begeleiding. Is er nog een zelfde begeleidingsbehoefte? Kan de begeleiding verminderd worden of is er juist meer begeleiding nodig?
 
Protocollen / richtlijnen
Richtlijnen en protocollen zijn belangrijke instrumenten om de kwaliteit van zorg te verbeteren en risico's te beperken. Welke richtlijnen en protocollen hanteert Roos Begeleiding? Uiteraard worden deze protocollen en richtlijnen jaarlijks herzien.
-          (Meld) protocol seksueel misbruik
-          (Meld) protocol kindermishandeling
-          Protocol bereikbaarheidsdienst
-          Protocol ongewenste omgangsvormen
-          RI&E
-          Risico inventarisatie
-          Protocol, melding incident cliënt
-          Protocol, melding incident medewerker
-          Privacy reglement (reglement is een praktische uitwerking van de bepalingen van de Wet bescherming persoonsgegevens)  
-          Proces omschrijvingen voor onze verschillende vormen van dienstverlening
 
Kwaliteitsbevordering medewerkers
Omdat veel van onze werkzaamheden solistisch worden uitgevoerd hebben wij een uitvoerig beleid t.a.v. persoonlijke ontwikkeling en zelfreflectie. Uiteraard hanteren wij daarnaast een scholingsplan om onze kennis en vaardigheden op peil te houden en waar nodig aan te vullen. Welke richtlijnen hanteert Roos Begeleiding t.a.v. kwaliteitsbevordering?
-          Twee wekelijkse coaching van onze medewerkers. Hierbij wordt de caseload uitvoerig besproken. Daarnaast worden de persoonlijke doelen van de begeleider besproken.
-          Vier wekelijks is er een ‘groot team’ overleg. Hierin worden verschillende casussen voorgelegd binnen het gehele team. (intervisie)
-          Alle medewerkers hebben jaarlijks een functioneringsgesprek waarbij zij in samenspraak met de leidinggevende persoonlijke doelen vaststellen. Deze doelen werkt de medewerker uit in een persoonlijk ontwikkelingsplan. Dit wordt jaarlijks geëvalueerd.
-          Scholingsplan, dit om onze kennis en vaardigheden op peil te houden en aan te vullen. In het scholingsplan zijn relevante cursussen en (korte) opleidingen opgenomen.
 
Klachten
Uiteraard doen wij alles om onze zorg op maat te leveren! Uw welzijn en wensen staan voorop. Het is voor ons heel belangrijk dat u zich bij ons thuis voelt. Als u ondanks onze inspanningen toch een klacht heeft over onze dienstverlening, horen wij dat uiteraard graag. Uw klacht is namelijk ook onderdeel van onze zorg! We zullen alles in het werk stellen om uw klacht te behandelen en zo spoedig mogelijk een oplossing te vinden. Dankzij uw reactie kunnen wij niet alleen u van dienst zijn, maar kunnen wij onze zorg blijven verbeteren.
Wat zijn de verschillende mogelijkheden?
-          Intern klachten procedure, is bedoeld voor medewerkers indien een medewerker ontevreden is of zich benadeeld voelt.
-          Informele klachten procedure, is bedoeld voor wanneer een medewerker ontevreden is of zich benadeeld voelt, dan wel klachten verneemt van een cliënt, vertegenwoordiger of anderzijds een samenwerkingspartner. Deze klacht kan informeel gemeld worden. De melding wordt aangegeven bij de directie.
-          Officiële klachtenprocedure, is bedoeld voor belanghebbende die ontevreden zijn of zich benadeeld voelt, en dit niet intern, na volgen informele klachten procedure niet kan oplossen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb